Saturday, September 27, 2014

Fasasatu

Bismillah.

Alhamdulillah,
selesai Bina Insan Guru ( Beeee Aiiii Jiiiii ) Fasa SATU Ambilan Jun 2014 bersama PISMP Semester 1A, 1B dan PPLD PERMATA bertempat di kem kokurikulum IPTAA, Kuala Lipis, Pahang.
perjalanan dari IB mengambil masa 5jam dengan satu perhentian di rnr ke tempat kejadian. Alhamdulillah, 22orang gegerls & 23orang jejaka selamat pergi--balik.

hari pertama : hitam
pakai baju batch yang berkaler hitam dan sungguhlah kami orang orang yang berbau harum. ehe ini barulah camping bro! gua rasa dapat belasah tido time kat dalam bas ja & khemah tu memang tempat letak beg camping n stuffs only. peh. best part iz, dengan segala penatnya minda dan fizikal tersebutla kitaorang dapat juga fikir nak buat tugu manusia cemana serta siapkan bendera kumpulan -- Bestari, is hot to go!

hari kedua : merah
kembara ke Hutan Lipur Terenggun. perjalanan untuk ini aku kira tidak sejauh yang pernah aku ikut dahulu, tapi yang bestnya -- teamwork sebatch. mula, tengah & akhir sentiasa buat counting. 1 - 45 : CUKUP TUAN! again, i didnt have the chance to see or touch any lintah! haish

malam kebudayaan hari kedua : biru
dimulakan dengan berBBQ time. ya Allah sedap sangat sebab hasil tangan orang orang yang ikhlas bekerja. salute! semua ambil part daripada perhiasan pentas persembahan ke bahagian makan makan. selesai dinner BBQ, maka bermula la malam kebudayaan iolls weolls -- dengan tema : andai aku seorang guru
dimulakan dengan kumpulan berani, citra, bestari (gua punya group), cekal, perwira, & transformasi. memula tu agak mencabar otak juga nak cerna dengan tahan mata macam apa entah. habis buat persembahan kumpulan pehh mata jangan cakap bro, sambil ketawa senyum tengok persembahan pun gua sempat terlelap dan bermimpi untuk beberapa saat.
hah part paling mencabar bila, dah masuk khemah dan ready packing barang nak balik, tetiba wisel berbunyi tiga kali. apalagi, run run run. so it was our malam burung hantu ke kuburan la kononnya. kahkahkah padahal semua dilepaskan bersendirian dalam campsite juga pastu berdekat dengan geng lain. buktinya? gua dengar mereka mereka ini berbisik tanya kedudukan masing-masing. ihiks. yang penting duduk sahaja gua, terus lelap ayam. zZzz
dan hari tersebut genapla 48jam gua tak tido. time goreng ikan pun gua boleh terlena sambil berdiri, tu tandanya betapa parah kepenatan sejak hari pertama, pergi jungle trek, etcs.

hari ketiga : kuning yellow
dalam penat penat cemtu pun semangat gua tetap berada di aras tinggi sebabnya i saw yellow everywhere bebeh! rasa macam mau senyummm seja ni ehe. part seksa apa lagi, sesi dengar ucapan perasmian jemputan blablabla. bosan gila plus memang takleh tahan rabaknya mata.
habis majlis, turunkan khemah, punggah barang ke bas, naik bas -- selama 3jam lelap dalam bas -- rnr : makan -- lelap lagi 2jam -- sampai IB, masuk bilik, letak beg, pengsan, bangun dan melihat matahari, punggah barang dari bas, bincang makanan lebih nak buatpa, dinner bersama kakak PPLD PERMATA, dan here i am. blogging cause i can't sleep walaupun mengantuks tahap apa entah.

jadi,
bersama coretan bebelan gua di atas maka gua sertakan beberapa keping gambar sebagai makanan engkorang. salam hitam, merah, biru, kuning. oh ya, camping kitaorang sepatutnya berlangsung selama 4hari3malam tetapi dipendekkan menjadi 23hb - 25hb sept sahaja, sehari baki akan diganti pada hari lain -- water confindent apaentah.











"ohsems macam manapun idea ohsems kau tu, orang paling ohsems adalah dia bangun daripada keriuhan memberi blablabla dan buat idea dia menjadi nyata dan ohsems" :D

the best camping ever! and more to come! insha'Allah

thanks TUANs, groupmates Bestari, mates khemah, mate sebangku selama 5jam dalam bas pergi balik, batchmates, kakak PERMATA sekalian. loves y'all to the max, may Allah bless.
special dedication to pusat koku IPTAA, pemandu arah ke Hutan Lipur Lenggun, para jurulatih, pokok hijau, langit cerah, pemandu bas IB & IB terchenta.

well, enjoy learning!

1st of zulhijjah 1435H | 27 September 2014 : zZz

Wednesday, September 17, 2014

hati II ;

Bismillah.

pertama sekali trimas yang tidak terbalas kecuali dengan doa jua buat fingerabymader saia yang saia sahyang lillah. moga ada balasan yang baik daripada Allah buatmu bunab. trimas

kedua, alhamdulillah.


Que sera, sera
Whatever will be, will be
The future's not ours to see
Que sera, sera
What will be, will be
Que Sera, Sera


buat kau yang ada hati -- gembira la
positif la, senyum la, kuat la, maju la, teruskan la
semua perkara berlaku bersama hikmah.
kalau ini jalan untuk tarbiyyah - Nya,
maka raikan la dengan hati yang lapang
insha'Allah, everything is gonna be owkayh dear self.

mungkin semalam aku menaip dengan awan awan mendung atas kepala,
tapi hari ini aku sedar -- aku ada pilihan untuk terus meratapi atau go on.

jadi dengan lafaz Bismillah,
aku pilih untuk melangkah maju -- if that things made you happy, fhai iz happier. done

ada banyak benda lain lagi perlu difikir daripada keshahs benda remeh begini. kenapa remeh ? sebab saiz 8/40 kasut aku ini tidak akan sekali kau muat kalaupun kau sudi pakai.

atas segala negatifnya aku, aku minta maaf;
mulai saat terpostnya post ini -- aku janji
tidak akan sekali aku keshahs hal tersebut
cukup kau hormat aku -- aku hormat kau, mungkin itu//ini lebih baik sahabat.

 *telan pil bahagia*


"kalau bunab, bunab malas nak cara je" 

yeah, rasa 'terkesan' tu tetap ada tapi insha'Allah seketika cuma. kau kena yakin ja,
kau salah -- mintak maaf
kau betul -- diam sudah


"gud luck"


biar kita overdose dengan chenta Allah,
hidup la kerana Tuhanmu
jangan jadi yang sia sia.

:3 "sebab impian aku adalah impian mak, abah, abang aga, ad, & adek" (fhai, 2014)

well, enjoy learning!

hati ;

apa kata hati ;

aku takut untuk menjadi seorang penghukum yang menghukum salahnya dia untuk perkara yang sudah.
aku takut menjadi seorang yang menyimpan rasa benci dan dendam di dalam hati.
aku takut untuk segala benda negatif -- menjadi aku.

walaupun sejujurnya, aku pernah menjadi aku yang aku takut -- itu dahulu

untuk segala benda yang sudah, sedang dan akan terjadi -- aku minta maaf

kerana aku juga insan yang punya hati
aku tidak akan tahan untuk berpura-pura macho begini.
sampai masa, segala rasa kuat yang aku pamerkan
hanya tinggal sisa rasa sahaja.

entah. entahlah.
sampai sekarang aku tertanya-tanya, apa salah aku sahabat?
banyak kali aku terasa dengan tingkah spontanmu
banyak kali aku cuba untuk tidak melukaimu
&& aku tahu banyak waktu tersebut masih tidak mampu untuk meneutralkan kembali segala.

ah, mungkin aku yang salah tafsir? mungkin...

kalau boleh tanya satu benda -- & aku tahu jawapannya nanti pasti menambah luka di hati; (mungkin)
aku mahu tanya
kenapa kau 'blocked' aku daripada -- ig, fb, twt, & mungkin blog ?
padahal sewaktu mula-mula masuk di bumi IB ini dulu
segala akses untuk ke laman sosial kau -- aku boleh
& tiba tiba aku disekat.
ya, hanya aku seorang ?

aku tidak akan terasa hati begini andai ada penjelasan terhadap apa yang kau buat.

terpulang kepada kau untuk jelaskan atau biar sahaja.

sebab ...sehingga kini aku masih percaya dan yakin yang kau hanya TER-click BLOCK @nfndinjj, nfnfhai, Fatinazeha Dinjj & nazkfa-nfn

aku betul-betul minta maaf, sahabat. ):
semoga hari esok matahari akan bersinar kembali.

"saya suka semua post dia sebab dia seorang yang banyak memberi inspirasi kepada saya -- sebab dia adalah roomate pertama yang saya miliki", kata budak yang pertama kali duduk hostel

malu bertanya sesat jalan, tapi aku?
tidak bertanya sampai sudah penuh persoalan

titik noktah bertindih NfN Fhai

Monday, September 15, 2014

kotak inspirasi I :

Bismillah.

..kerana kotak inspirasi I : ini telah terhasil sejak beberapa bulan lalu dengan penuh RASA yang wujud di sudut kuning hati gua -- selamat menatap & mengambil sedikit inspirasi (kalau la ada kan?)


 "bila hujan turun, ..."


 "you're my rainbow -- sengets" &&


 "to you, yang jauh di sana tapi lekat di hati"


 --end of semester 1 : Jun - Nov 2013's folder lama


 "boleh jadi -- Fatin // Fhai"
~know your HEROES
~yellow much


 "kalau dengan main air ja pun boleh buat kanak-kanak tersenyum, why not kita bagi anak kita main air? kita join sekali laa. ehe" --
dialog antara aku & bayang-bayang hitam


 "walau donia ini black&white di mata awa, awa jangan risao -- hati awa tu ada guna juga"
no matter what happened, -- kalau takda kata meluah rasa, masih ada doa untuk, err doa la.
"dua', don't ever forget bout it"


 "terbhang tunduk" -- fynnjamal


 "yellow -- kuning"
entah la, asal nampak kaler koning ja mesti semangat dia lain matcham.
dari down, boleh sangat amat bermotivasi. ehe


 "bila nak kawen?"
"tahun hadapan, insha'Allah" (:
tahun bila, entah la


 "enche' boipren"
sejak masuk IB ni la gua rasa boleh partnership dengan panda,
paling lama untuk lima hari in-a-row,
hari ke enam gerenti tido mati


 "the colors of life"
antara kau keshah atau tak dengan semua benda yang jadi di sekeliling
-- up to you beb
jangan salah pilih jalan sudah


 "sebab kasihsayang tu bukan letak depan mata, tapi dalam hati"
tu sebab ada masa kena show off juga yang kita sebenarnya sayang ke orang tu -- semestinya yang boleh disayang la eh


 le gelprens, yang jumpa maya -- bersatu nyata. eceh kemain ayat
lebiu all lillah


 "hakunamatata -- no worries"
sebab fratellanza maksudnya keluarga
hah keluarga habbo


 setiap hari diri ini dekat dengan yang satu -- pasti :
mati itu pasti, hidup insha'Allah


 found me being just random. random me.


 tipu kalau si macho ini tidak pernah homesick.
rekod paling cool -- call mak abah setiap hari dalam seminggu :3


 "sebab aku percaya setiap orang tu kreatif, tinggal tunggu masa untuk muntahkan idea ja"


"kalau bukan kita, siapa lagi?
kalau bukan sekarang, bila lagi?"

sekian, gambar dari folder -- sepanjang zaman

first of all -- khas buat gelpren aku : che wan nur farhana wan abdul latif
aku doakan, semoga semua benda baik jadi milik kau. a happy ending, soon -- insha'Allah

second after all (ada meh istilah ni? ehe) --
apa kau rasa melalui fasa fasa seperti biasa?
aku cuba tanya soalan ni ke diri aku, setiap hari.
sampai sudah, aku terpaksa juga untuk letak percaya dengan kata-kata kau. "jangan fikir negatif", alhamdulillah, up until now i never once did -- create a negative thought.

kalau boleh, ada satu bab dalam kisah ini yang aku nak skip. which is, the moment you told me that you did read your mum's -- my -- err. serius rasa mau benam muka saat tu juga. ceh, naseb aku ni bukan jenis dramatik gila. blushing? ni la masalah kulit hitam, senang sangat dikesan bila rona berubah. pfft!

hah rasa macam sudah terkandas daripada tajuk besar tu.

last but not least, i wish you nothing but the best.
may Allah bless always.

i miss me so much. thankyou.

maka dengan ini, diumumkan telah masuk ke fasa minggu seterusnya yang akan amat sungguh sibuk dengan dunia. semoga segalanya dipermudahkan. insha'Allah. mohon tembakan doa daripada kalian yang sempat membaca post ini.

well, enjoy learning!

Tuesday, September 2, 2014

Sembilan

Bismillah.

7 Zulkaedah 1435H | 2 September 2014
Selasa -- pagi buta di tanah IB

puisi nukilan saat ini -- ini sahaja, izinkan la


diam aku
bukan kerana hati tidak mampu merasa lagi;
diam aku
bukan kerana kasih tidak ada untukmu lagi;
diam aku
bukan kerana aku tidak sudi -- di atas segala janji.


sedar tidak sedar, dua minggu ini serius aku suka diam begini. tidak dihebah rasa hati walau dengan teman teman sendiri. aku takut perasaan 'itu' menjajah aku -- entah la. susah mau explain benda complicated macamni. alhamdulillah, masih diberi peluang untuk mencari nilai di setiap perkara. lagi lagi aku ini insan yang mudah terinspirasi.


marah, sedih, gembira, terharu, blurr, rindu, sakit -- macam macam aku rasa dengan tiap satu rasa tersebut jaraknya dekat sahaja. but hey, Allah kan ada? aku masih kuat di sini. akan sentiasa kuat. insha'Allah! all is well


if -- and only if i ever have a chance to say something to you...
fi hifzillah always, insha'Allah
mmk
tiada daya dan kekuatan diri ini, melainkan dengan pertolongan Allah jua.


dan disebabkan itu jua la, aku -- akan menjadi si bosan bila sebut pasal hati. aku bosan dengan soal yang entah angan apa tanpa usaha, aku bosan dengan match-matching aku-dia, aku bosan la pendek kata. ya, aku bukan doktor chenta, jadinya tugas aku selepas ini hanya akan mendengar kau kau dan kau meluah -- nanti nanti aku luah balik dengan makan jogging & tidur. don't worry. i could handle this ehe


aku ingin lepas tangan dalam bab ini. biar definisi chenta aku pelik dan aliens banyak -- yang penting Allah redha. itu. sahaja.


ehem dua minggu lagi, kemon la diri ! semangat !
al-Fatihah buat diri & semua


well, enjoy learning.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...